З моменту появи першого покоління традиційних нікель-титанових (NiTi) ендодонтичних інструментів в 1992 році, вони впевнено увійшли в арсенал практикуючих лікарів-стоматологів. Поєднання властивостей пам’яті форми та еластичності інструментів кардинально змінило технологію обробки кореневих каналів та дозволило зменшити кількість невдач та помилок в процесі лікування складних кореневих каналів. З того часу відбулося багато вдосконалень і винаходів,що стосувалися як геометрії ріжучої поверхні, так і способів обробки металу. Проте, головною проблемою залишалась низька стійкість металу до циклічної втоми. При лікуванні сильно вигнутих каналів імовірність відламу інструменту була досить високою.

Новим якісним проривом в цьому напрямку став винахід в 2007 році технології оптимізації мікроструктури нікель-титанового сплаву другого покоління — M-Wire. Стійкість до циклічної втоми інструментів з цього матеріалу збільшилась в кілька разів. Одночасно підвищилась гнучкість, хоча твердість і пов’язані з нею ріжучі властивості дещо зменшилися. Головна мета була досягнута, і успішність ендодонтичного лікування значно покращилась. В лінійці ендодонтичних файлів Wieter® M-Wire представлений в системах, застосування яких має на меті високу ріжучу ефективність при помірній гнучкості:

  • e-Path (для формування килимової доріжки)
  • e-Platinum L (для швидкого препарування)
  • e-Plain (для усунення уступів)
  • e-Jumbo (для широких каналів)
  • e-Rework (для розпломбування)
  • e-Super (для мануального контролю)
  • Colibri (для фінішного очищення)

Наступним визначальним кроком в еволюції нікель-титанових сплавів став винахід технології третього покоління — відновлюваної пам’яті форми CM-Wire (controlled memory wire) в 2010 році. Ця технологія надає ендодонтичним інструментам небачену до цього властивість пластичності металу без руйнування кристалічної решітки. Завдяки пластичності з’явилася можливість повторювати анатомічну форму найскладніших каналів з мінімальним ризиком перфорацій та транспортацій. При нагріванні інструменту до температури вище 100°С пам’ять його форми відновлюється, він випрямляється, а незначні деформації ріжучої поверхні зникають.

Відновлення форми інструменту в процесі термічної стерилізації є індикатором можливості його подальшого використання. Властивість відновлюваної пам’яті форми надає інструментам додаткову стійкість до циклічної втоми, що в кілька разів перевищує цей показник вже в порівнянні з технологією оптимізації мікроструктури. Серед інструментів Wieter® СM-Wire представлений в системах з високою гнучкістю та помірними ріжучими властивостями, передбачених для формування викривлених каналів:

  • e-Gold (для викривлених каналів)
  • e-Gold 2 (для викривлених каналів)
  • e-Flexi (для викривлених каналів)
  • e-Platinum (для швидкого препарування)
  • e-Kids (для молочних зубів)

Оскільки агресивність і пластичність матеріалу знаходяться на різних шальках терезів, лікарю-ендодонтисту в кожному конкретному випадку потрібно правильно підібрати систему для якісного і швидкого лікування каналу. Якщо у Вас виникли запитання чи сумніви які системи належить використовувати у Ваших клінічних випадках, будь ласка, зверніться до наших регіональних дилерів за допомогою.